3C2s recept!

Hej allihopa!

Nu vill vi läsa era recept! Skriv en kommentar med ert recept så alla i klassen kan läsa receptet och prova!

kebab3

makaroner-m-tomat-basilikasås

pommes

Annonser

One response

  1. Milena Damnjanovic | Svara

    Hej! 😀 Jag kan inte sova so jag skrivde min recept. Det är en lång recept. Du kan prova om du vill. 🙂

    Varsågod!

    Milena

    SARMA

    En av min favorit serbiska maträtter är en rätt som heter “sarma”. Sarma är en rätt med köttfärs insvept i kål blad. Det är en mest typiska rätt i ett serbiskt kök. Det varierar på många olika sätt. Kanske varje familj har specielt recept med “hemlig ingrediens”. Min mamma gör dem med kött och risfyllning.

    Här är receptet:

    Du måste köpa kanske hela huvud av surkål. Jag tror att det finns surkål i Sverige, kanske i Willys. När du har surkål, häll upp kallt vatten i en skål. Från kålhuvudet ta försiktigt av bladen. Skär bort de tjocka ådrorna (du måste inte gör hål i bladen). Lägg dem i kallt vatten. Dem kan ligga där i vattnet för att bli av med saltet medans du gör fyllningen.

    Till fyllningen du måste använda:

    500 gr köttfärs
    1 dl ris (dem måste ligga i vatten över natten)
    2 inte så stora morötter
    2 vitlöksklyftor
    1 gul lök
    1 ägg
    Vegeta (du kan hitta det i Ica Maxi, det är en kroatisk product, blandning av kryddor. Det är lika bra med en Aromat.), paprikakrydda, peppar och salt.

    Först häll av vattnet från riset. Sedan börja du med att riva mörotterna, hacka löken och vitlöken. Ta en stekpanna och hetta upp olja i det. Lägg sedan i morötterna och löken och stek dem i låg effekt med lite vatten. Lägg över dem i en skål. Blanda ner köttfärs, ägg och ris och sedan krydda (kanske en tesked var av paprika och Vegeta). Tillsätt salt och peppar men inte för mycket.

    Smörj en stor kastrull med olja (i Serbien vi använde solrosolja). Lägg ett lager med kålblad i botten. Använd sma kålblad som du kan inte använda för att slå in fyllningen. Sedan ta ett kål blad och lägg dem på ytan. Sätt fyllningen i bladet och linda den hårt. Sätt det i kastrull och upprepa tills det inte finns fler ingredienser. Lägg dem tätt i kastrullen så jämnt som möjligt, häll sedan i vatten så att det täcker dolmarna ganska precis. Vill du kan du lägga ner lite rökt kött och ett lagerblad (min mamma lägg alltid i det). När du är klar med det, lägg sedan ner en tallrik ovanpå och något som tynger ner tallriken, för att dolmarna ska kokas jämnt.

    Koka upp försiktigt, dra ner på låg värme och låt småkoka/sjuda i drygt 3 timmar. Om du behöver fylla på vatten under de timmarna för att inte dolmarna ska torka ut, gör det.

    Du kan också göra vegetarisk sarma. Du kan byta ut köttet mot valnötter eller soja eller paprika. Det är också välsmakande.

    Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: